Pasjonat druku 3D

W ramach pracy inżynierskiej Michał Wieczorek postanowił usprawnić drukarkę 3D do smażenia naleśników, którą skonstruował jeszcze w szkole średniej. W przerwach między zajęciami prowadzi także swój kanał na YouTube poświęcony właśnie drukowi 3D.

Siemka jestem Michał czyli normalny ziomeczek z pasją do druku 3D! – to powitanie na kanale „Michał 3D”, które na platformie YouTube prowadzi Michał Wieczorek, student III roku mechatroniki. Filmy, które umieszcza na kanale, mają średnio po kilka tysięcy wyświetleń.
„Szanuję twój kanał, bo robisz naprawdę fajne odcinki”; „Niepozorny kanał a robi robotę. Nieźle. Nawet oglądałem wszystko od początku do końca a to jest rzadkość”, „content bardzo pomocny” – to komentarze pod ostatnio zamieszczonym filmem pt. „FDM vs. ŻYWICA. Która technologia druku 3D jest lepsza?”. 
Prowadzenie kanału o takiej tematyce na YouTube, gdzie w Internecie jest tak dużo informacji, to nie jest prosta droga, zwłaszcza, że jestem w niszy. Zdecydowanie trudno przebić się z treścią. Powoli zaczyna to iść w dobrą stronę. Kanał powstał, ponieważ zauważyłem, że brakuje tego typu treści w Internecie. Miałem już w tej kwestii pewne doświadczenie, nagrywałem filmiki z gier. Połączyłem pasję do nagrywania filmu i druku 3D. Na kanale skupiam się na osobach, które dopiero zaczynają tę przygodę – relacjonuje Michał Wieczorek, student III roku mechatroniki.
Jak wspomina, pasja do druku 3D rozpoczęła się u niego w technikum, jest absolwentem Zespół Szkół Elektrycznych w Opolu. – W szkole działało koło druku 3D. Kolega z ławki zaprosił mnie na nie. Wtedy drukarki nie były jeszcze tak popularne, głównie korzystały z nich firmy. Stwierdziłem, że zbuduję właśnie taką drukarkę. To było spore wyzwanie, w Internecie nie było dużo informacji na ten temat, dużo dowiedziałem się od nauczyciela prowadzącego koło. Było z tym bardzo dużo pracy. Z perspektywy czasu myślę, że to cud, że ta drukarka w ogóle powstała i drukowała – wspomina.


Pomysł, aby połączyć druk 3D z naleśnikami zrodził się nieco przez przypadek. – Przeglądałem Internet i natknąłem się na drukarkę 3D, która drukowała figurki z czekolady. Bardzo mnie to zainteresowało. Stwierdziłem, że na początek to może być jednak za trudne zadanie, ponieważ czekoladę najpierw trzeba rozgrzać, później schłodzić, więc wyzwań jest dużo więcej niż przy cieście do naleśników. W przypadku mojej drukarki nakłada ona zimne ciasto na patelnię – wyjaśnia Michał Wieczorek.
W praktyce wygląda to tak, że ekstruder drukarki zalewany jest przygotowanym ciastem, następnie głowica przejeżdża i kreśli zadany kształt. – Na takim naleśniku można np. tworzyć różne wzory, które powstają w wyniku różnego czasu wypiekania warstw. Np. najpierw rysuję obrys, czekam, aż ciasto zrobi się ciemniejsze, następnie wypełniam środek. Gdy o tym opowiadam, to nie wydaje się to mocno skomplikowane, ale jest dużo tutaj zmiennych, jak gęstość ciasta, czas wypiekania – opisuje student, który prototyp zbudowany w technikum rozwija w ramach pracy inżynierskiej.
Planuję go rozbudować, pomysłów mam dużo, np. zrobić specjalny ekstruder, który pomiesza różne rodzaje ciast, można też dodać dżem czy konfiturę. W trakcie pracy wykorzystuję wiedzę w zasadzie z każdej dziedziny, łącznie z wiedzą kucharską – mówi Michał Wieczorek, który powoli zaczyna zastanawiać się nad przyszłością nietypowej drukarki. – Jeszcze nie podjąłem decyzji, czy ją sprzedam czy może otworzę restaurację. Sama branża mechatroniczna też mnie bardzo interesuje. Na razie druk 3D traktuję jako hobby – uśmiecha się.

KATEGORIE

POLECANE

ARCHIWUM

WAŻNE

GALERIA

Rok 2021
Zdarta trawa i dwie górki żwiru
Rok 2021
Kobieta i troje mężczyzn za stołem na podwyższeniu, poniżej dwa stoły za którymi siedzą ludzie, i na których stoją błękitne i czarne termosy
Rok 2021
Rok 2021
Rok 2021
Rok 2021

Zobacz także

Dzień Nauki Polskiej

19 lutego, w dniu urodzin Mikołaja Kopernika, przypada Dzień Nauki Polskiej, który jest wyrazem uznania dla dokonań polskich naukowców. Spory wkład w rozwój nauki mają także przedstawiciele naszej uczelni.

Czytaj więcej »