Zarządzanie kryzysowe i bezpieczeństwo wewnętrzne to nowa specjalność na kierunku inżynieria bezpieczeństwa. Nowa oferta powstała w reakcji na potrzeby rynku pracy i sugestie samych studentów.
Pandemia COVID-19, ale także nawałnice, podtopienia czy potężne pożary jak niedawny we wsi Nowa Biała na Podhalu – to tylko ułamek zagrożeń z jakimi mamy do czynienia na co dzień.
– Coraz to większa liczba zagrożeń oraz dynamiczna sytuacja międzynarodowa i wewnętrzna spowodowała konieczność powołania specjalności, która byłaby w stanie przygotować specjalistów w obszarze zarządzania kryzysowego oraz bezpieczeństwa wewnętrznego, posiadających fachową wiedzę oraz praktyczne umiejętności. To nie tylko reakcja na to, co dzieje się wokół nas, potrzeby rynku pracy, ale także sugestie samych studentów, którzy chcieliby się kształcić właśnie w tym kierunku – informuje dr Anna Duczkowska, przewodnicząca rady dydaktycznej kierunku inżynieria bezpieczeństwa z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.
W programie studiów przewidziano zajęcia dotyczące takiej tematyki jak m.in. zagrożenia terroryzmem i edukacja obronna, bezpieczeństwo narodowe i stany nadzwyczajne, gry decyzyjne w zarządzaniu kryzysowym, komputerowe wspomaganie w systemach bezpieczeństwa, zarządzanie w sytuacjach kryzysowych, bezpieczeństwo energetyczne i gospodarka paliwami, systemy zabezpieczeń elektroenergetycznych, systemy informacji przestrzennej, komputerowe wspomaganie w systemach bezpieczeństwa czy też ochrona oraz systemy identyfikacji i monitorowania infrastruktury krytycznej. Studenci będą mieli również okazję uczestniczyć w wykładach praktyków oraz w wizytach studyjnych.
– Absolwenci mogą pracować w administracji publicznej na różnych szczeblach zarządzania bezpieczeństwem oraz przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych działających w zmiennym lub burzliwym otoczeniu. Zostaną przygotowani także do podjęcia pracy związanej z funkcjonowaniem szeroko pojętego systemu bezpieczeństwa w obszarze ochrony ładu i porządku prawnego w państwie oraz ratowania życia, zdrowia i mienia ludności przed skutkami współczesnych zagrożeń cywilizacyjnych o charakterze lokalnym i globalnym – wylicza dr Anna Duczkowska.
Jak zauważa dr inż. Dominika Jagoda-Sobalak, prodziekan ds. organizacyjnych Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej, to nie jedyne zmiany w ofercie kierunków studiów prowadzonych na tym wydziale.
– Na wszystkich kierunkach są nowe specjalności: zarządzanie infrastrukturą krytyczną w logistyce na kierunku logistyka, żywienie człowieka i dietetyka na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, lean management na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji, ergonomia i bezpieczeństwo pracy oraz bezpieczeństwo wewnętrzne na kierunku inżynieria bezpieczeństwa. Wszystkie te zmiany wynikały z potrzeb rynkowych – wylicza dr inż. Dominika Jagoda-Sobalak.