Tłumy na konferencji o jakości w diecie

Ponad 400 uczestników, sesja konkursowa dla uczniów, prelegenci reprezentujący Narodowy Fundusz Zdrowia, Wojewódzki Inspektorat Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych czy przedsiębiorstwo NUTRICIA. To tylko kilka powodów, dla których warto było wziąć udział w konferencji „Gotowi na zdrowie! Czy jakość w diecie jest ważna?”.

Konferencja miała na celu promowanie zdrowego trybu życia i prezentacji ważnych zagadnień związanych z dietą, z jakością żywności i z takim działaniem, które zasila nasz organizm i pozwala realizować marzenia, które w życiu sobie stawiamy. Mamy nadzieję, że tym marzeniem jest m.in. studiowanie, dlatego mówimy też o naszym kierunku: o dietetyce i jakości żywności. Zachęcamy młodzież do tego, aby zgłębili tę tematykę, aby poczuli, że jest to zagadnienie, które otwiera im drogę do rozwoju zawodowego i ciekawej kariery – mówi dr inż. Aneta Kucińska-Landwójtowicz, prorektor ds. współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym Politechniki Opolskiej. – Konferencja cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Młodzież jest świadoma, że jesteśmy tym, co jemy, że to co wybieramy z półek jest bardzo ważne i ta żywność nie może być byle jakiego pochodzenia, że musi być zbadana, certyfikowana i odpowiedniej jakości, a dzięki temu będzie wpływać na nasz stan zdrowia. Coraz więcej mamy do czynienia z posiłkami gotowymi, wysokoprzetworzonymi. Coraz częściej po nie sięgamy, nie zwracając uwagi na ich jakość. Widać, że społeczeństwo chce wiedzieć co je, co spożywa, czy dobrze czyta etykiety – wylicza dr Żaneta Grzywacz, prodziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.
Konferencja połączona jest z promocją kierunku dietetyka i jakość żywności, który jest kierunkiem unikalnym w skali kraju. – Łączy ze sobą dwa aspekty: dietetykę i jakość, dlatego absolwent będzie bardziej konkurencyjny na rynku pracy i będzie mógł też wybrać jedną z dróg zawodowych. Podczas konferencji, w ramach sesji konkursowej, również uczniowie mieli możliwość przygotowania się i powiedzenia tego, co wiedzą na temat żywności, jakości i witamin – tłumaczy Justyna Jaśniewicz, asystent w Katedrze Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych WIPiL, koordynatorka wydarzenia.

Mówiłam o tym, jak ważne jest budowanie właściwych nawyków żywieniowych, szczególnie wśród niemowląt i małych dzieci, bo do takich właśnie konsumentów kierujemy nasze wyroby. Program „1000 pierwszych dni”, przygotowany przez Fundację Nutricia, powstał aby wspierać rodziców w budowaniu dobrych nawyków żywieniowych u dzieci. W pierwszym tysiącu dni kształtują się zdrowe nawyki, organizm jest bardzo wrażliwy, ale też wzrasta i rozwija się najintensywniej. Tu ważna jest ta jakość żywności, ponieważ młody organizm nie radzi sobie jeszcze z toksynami, zanieczyszczeniami. Błędnie traktujemy niemowlęta i dzieci jak małych dorosłych, natomiast dziecko potrzebuje nieco inaczej skomponowanej diety, inne składniki są im potrzebne, np. sześć razy więcej witaminy D na kilogram masy ciała, czy też cztery razy więcej wapnia i żelaza. Warto wspomnieć, że choroby cywilizacyjne, jak otyłość czy cukrzyca to nie są sprawy genetyczne, a bardziej kwestia właściwego żywienia i zbilansowanej diety – podkreśla jedna z prelegentek Kamila Bednarz, kierownik zapewnienia kontroli jakości, produktywności i transformacji cyfrowej, NUTRICIA Grupa Danone. – Mam nadzieję „sprzedać” uczniom, gościom konferencji kilka tipów, które mogłyby stanowić podstawę, pomoc podczas dokonywanych wyborów zakupowych, żywnościowych. Nie ukrywajmy, wszyscy lubimy fast foody, czym zatem powinniśmy kierować się jeśli już musimy to zjeść? Na co zwrócić uwagę w znakowaniu, np. parówek, kebaba, czy hamburgera, żeby móc wybrać to „mniejsze zło” i żeby mieć świadomość, co w tych naszych parówkach czyha? A czyhają różne ciekawe rzeczy, jak np. kontrowersyjne mięso oddzielone mechanicznie – dodaje kolejna prelegentka Katarzyna Kantek-Sobolska, zastępca kierownika Wydziału Kontroli WIJHARS w Opolu.
Podczas konferencji uczestniczyłam w sesji konkursowej, w prezentacji mówiłam na temat jakości w diecie, która jest bardzo ważna. Jest bardzo dużo badań, które udowadniają, że jest powiązanie z wysokoprzetworzoną żywnością a 32 negatywnymi skutkami dla naszego zdrowia, jak np. zwiększone ryzyko nowotworów czy chorób układu krążenia i układu pokarmowego, więc naprawdę warto dbać o tę jakość, która wpływa zarówno na nasze zdrowie psychiczne, fizyczne, jak i na długość życia. Warto inspirować się np. „niebieską strefa”, gdzie ta żywotność jest naprawdę duża i ludzie dbają o tę jakość, sami hodują żywność, spożywają oleje tłoczone na zimno – tłumaczy Marcelina Kurowska, uczennica II LO w Brzegu.

KATEGORIE

POLECANE

ARCHIWUM

WAŻNE

GALERIA

Rok 2021
Zdarta trawa i dwie górki żwiru
Rok 2021
Kobieta i troje mężczyzn za stołem na podwyższeniu, poniżej dwa stoły za którymi siedzą ludzie, i na których stoją błękitne i czarne termosy
Rok 2021
Rok 2021
Rok 2021
Rok 2021

Zobacz także

Ponad 3000 osób chce studiować na naszej uczelni

W pierwszej turze rekrutacji na studia na Politechnice Opolskiej zgłosiło się ponad 3000 osób. Dużym zainteresowaniem wśród kandydatów cieszą się zarówno flagowe kierunki jak i nowości w ofercie studiów naszej uczelni. Wzrasta także zainteresowanie studiami niestacjonarnymi.

Czytaj więcej »